3 tipy, jak zútulnit domov

 interior-pohovka

 

Patříte mezi lidi, kteří se pokaždé nemůžou dočkat, až se vrátí domů? Tam, kde si dáte s klidem nohy nahoru, vypnete hlavu a odpočíváte, tancujete nebo děláte cokoliv jiného. Prostě je to vaše DOMA, kde můžete být celý den v pyžamu, jíst v posteli a nemusíte se zpovídat šéfovi, proč se dneska tak málo usmíváte. Jak z domova vykouzlit přesně takové místo? Máme pro vás tři skvělé tipy.

1. Styl a barvy, které máte rádi

Líbí se vám zámecký styl stvořený pro princezny? Nebo industriálně chladný interiér přátel? To ještě neznamená, že byste se v něm cítili dobře i doma. Jak to ale zjistit? Máme pro vás tři otázky, které vám napoví, jakým stylem se inspirovat pro svůj domov.

  • Světlé, nebo tmavé barvy?
  • Moderní, či retro?
  • Sterilní, nebo zabydlené prostředí?

Moderní styl

Tento styl sluší každému domovu – dělá ho totiž sofistikovanějším a dodává mu i punc prestižnosti. Nenechte se ale zmást. Moderní neznamená předražený. Jde spíš o klasiku v bytovém sortimentu, která je dostupná všem. Vypadá skvěle ve světlém i tmavém provedení a perfektně vynikne v interiéru s minimem doplňků.

Industriální styl

Odhalené cihly, kombinace kovu a dřeva - takový je industriál. Surový a přitom tak útulný, když víte, jak ho dokreslit. Skvěle jeho atmosféru doplní tmavé barvy a doplňky. Je velmi specifický a hodně oblíbený hlavně u mužů, kteří si potrpí na design. Sluší mu sterilita, ale i přílišná bohatost na bytové doplňky.

Chalupářský styl

Dřevo, kam se podíváte – tím se vyznačuje chalupářský styl bydlení. V podstatě takové modernizované bydlení na chalupě. Může se zdát, že jde tak trochu o retro, ale nakonec záleží na vás, jak si ten svůj domov vyšperkujete. Skvěle se bude vyjímat ve světlém interiéru plném doplňků.

Stylů bydlení je celá řada, my jsme zvolili ty, které se od sebe zásadně liší a jsou velmi oblíbené. Našli jste se v některém z nich?

2. Nábytek pro potěchu očí i těla

Co si představíte pod pojmem útulný domov? Většina z nás nejspíš prostor s pohodlným nábytkem. A není divu. Když si chcete odpočinout, schoulíte se do křesla, na sedačku nebo do své postele.

Přizpůsobte proto výběr svým potřebám. V dnešní době máte k dispozici krásný design, barvy i provedení. Níže vykopáváme čtyři kousky, které jsou za nás útulnost sama.

attractive-brunette-woman-posing-sofa (1)

  • Ušák křeslo, které zná snad každý. Může být výrazným prvkem jakéhokoliv pokoje, a navíc se v něm sedí opravdu božsky!
  • Knihovna – ta na celou stěnu je úchvatná, kdo ale má doma tolik prostoru? Můžete tak zvolit více menších regálů nebo knihovniček a mít knihy po ruce na každém kroku.
  • Sedačka – tvoří dominantu obývacího pokoje, a tak tady nesmí chybět. Trávíme na ní čas s rodinou a přáteli, měli bychom proto jejímu výběru věnovat i náležitou pozornost. Výběr je obrovský – různá velikost i provedení, barvy, typy látek atd.
  • Bonus: krb – nejde o nábytek, ale rozhodli jsme se ho sem zařadit. Už jen představa praskajícího dřeva v kamnech či krbu vyvolává pocit tepla útulného domova. Pokud nemáte možnost mít klasický krb, existují i bio krby nebo elektrické krby, které respektují prostorová omezení.


3. Doplňky, které vše dokreslí

Máte svůj osobitý styl doplněný nábytkem, pořád vám to ale přijde doma tak trochu prázdné? Bytové doplňky váš domov dokonale doladí.

Květiny

Zvelebte domov květinami, vytvářejí příjemnou atmosféru, kterou nic jiného nenahradí. Zahradničení a starost o rostliny nikdy nebyla vaší silnou stránkou? Nic si z toho nedělejte, existují také pokojovky, které si poradí i s minimem světla a vody a jsou tak nenáročné na pěstování.

 room-decor-with-mostera-plant-wooden-shelf (1)

Fotografie a obrazy

Domov je tam, kde jste vy a vaše rodina. Pokud máte prázdné zdi a každé slovo slyšíte s ozvěnou, je načase zaplnit stěny rodinnými fotkami nebo obrazy oblíbených umělců – třeba svých dětí. Pěkně vypadají fotografie v rámech, ale také čím dál poptávanější fotoobrazy na plátně.

Patříte mezi ty kreativnější? Vytvořte si vlastní obraz na plátně, nabízí se mnoho metod, jako je práce se sádrou, akrylem či papírem.

Svíčky

Kdo by neměl rád, když to doma voní? Svíčky jsou nádherným bytovým doplňkem, který skvěle vyplní ta prázdná místa – na konferenčním stole, v knihovně, na poličkách, na botníku i vedle televize, a navíc dokonale voní. Sójové svíčky Sojka teda rozhodně. V e-shopu najdete ovocné, kořeněné i svěží vůně, a dokonce si můžete vybrat také typ svíčky a druh knotu.

Věděli jste, že existuje květinová lampa? Je to velmi oblíbená svíčka doplněná o květiny, která při hoření vytváří světelný tunel a prozařuje kvítky uvnitř vosku.

Proč si vybrat vonné svíčky Sojka?

  • Jsou 100% veganské
  • Intenzivně voní, i když je nezapálíte
  • Jsou krásným doplňkem i dárkem

Lampy a světýlka

Není náhoda, že často a rádi vzhlížíme ke hvězdám. Přeneste si oblohu i k vám domů v podobě světýlek, lamp nebo LED pásků. Velká světla jsou praktická (podle svítivosti) i pro náročnější práci (rýsování, malování), menší lampičky mohou být skvělým parťákem v noci a světelné řetězy, bodovky a další mini světýlka krásně dokreslují atmosféru.

Teplo domova, pocit bezpečí

Ať už se vrátíte z práce, z kavárny, nebo z dovolené, měli byste se doma cítit příjemně. Atmosféru domova ale netvoří jen věci, kterými se obklopujeme, ale hlavně lidé. Rodina a přátelé. Sdílejte s nimi výjimečné i ty každodenní chvíle a vytvářejte si vzpomínky. I ty mají vliv na to, jak útulně a dobře se vám bude žít.